Friday, 8 November 2013
Resepi Kek Pelangi
BAHAN-BAHAN:-
3 CAWAN (340G) TEPUNG GANDUM (DIAYAK)
3 SUDU KECIL BAKING POWDER (DIAYAK)
1 CAWAN(180G) SALTED BUTTER (KALAU PAKAI UNSALTED BUTTER KENA BUBUH GARAM SIKIT K)
2 1/3 CAWAN(400G) GULA KASTOR)BOLE KURANGKAN SBB MANIS SIKIT RASANYA....
5 BIJI PUTIH TELUR GRED A (SUHU BILIK)
2 SUDU KECIL ESEN VANILLA
1 ½ CAWAN SUSU SEGAR (SUHU BILIK)
SEDIKIT KERTAS MINYAK
SEDIKIT PEWARNA APA2 PUN
CARA-CARA:-
1. AYAK TEPUNG BERSAMA BAKING POWDER DAN KETEPIKAN.
2. LESERKAN LOYANG 8” INCI DENGAN BUTTER DAN ALAS BAHAGIAN BAWAH LOYANG DENGAN KERTAS MINYAK,SAPUKAN JUGA BUTTER DI ATAS KERTAS DAN KETEPIKAN. MEMANDANGKAN KEK ADA BEBERAPA LAPIS…
3. PUKUL BUTTER DAN GULA HINGGA KEMBANG. MASUKKAN TELUR DAN PUKUL LAGI HINGGA ADUNAN PEKAT. MASUKKAN PULA ESEN VANILLA DAN PUKUL LAGI HINGGA SEBATI.
4. MASUKKAN TEPUNG TADI BERSELANG SELI DENGAN SUSU SEGAR. KACAU ADUNAN MENGGUNAKAN SENDUK. MULAKAN DENGAN TEPUNG….DI AKHIRI DENGAN SUSU. PASTIKAN SEMUA BERGAUL RATA.
5. BAHAGIKAN ADUNAN KEPADA BEBERAPA BAHAGIAN…PUTRI BAHAGIKAN KEPADA 4 ATAU 5 BAHAGIAN.
6. LETAKKAN PEWARNA PADA SETIAP BAHAGIAN MENGIKOT WARNA PILIHAN ANDA.
7. MASUKKAN SATU ADUNAN DULU KEDALAM LOYANG YG DAH DILESER KERTAS MINYAK TADI DAN RATAKAN. BAKAR PADA SUHU 170C SELAMA 10-15 MINIT ATAU HINGGA MASAK BERGANTUNG KEPADA OVEN MASING2. MASAK SATU PERSATU HINGGA ABIS.
8. SETELAH SIAP BAKAR DI KLUARKAN DAN BIAR IANYA SEJUK DIATAS REDAI SEPENUHNYA.
9. SETELAH SEMUA SIAP DIBAKAR BOLE DISATUKAN SELAPIS2 DAN DISAPU FRESH CREAM PADA SETIAP LAPISAN. HIAS MENGIKOT CITA RASA ANDA.
TOPPING FRESH CREAM.
1. 150 ML FRESH CREAM DIPUKUL DGN KELAJUAN TINGGI SELAMA 7-10 MIN SEHINGGA BERTANDUK. (GUNAKAN MANGKUK KACA YG TELAH DISEJUKKAN DAHULU)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)

No comments:
Post a Comment